Home

Erilaiset kaupunkiviljelyhankkeet ovat kukoistaneet viime vuosina Tampereella. Yksi kokeellisimmista puutarhoista löytyy Pyhäjärven laineilta, joilla on kahden vuoden ajan kellunut lautta pieni kasvimaa mukanaan.

Yhteinen lautta

Yleensä Kelluva Puutarha on sijainnut auringonpalvojien kansoittaman uimarannan ja vehreiden ryytimaiden kupeessa Pispalan rannoilla. Yhteisötaiteilija Sami Maalaksen ohjastaman taidelautta-puutarhan rakensivat paikalliset ihmiset avoimissa työpajoissa. Lautta on ollut vapaa tila, jonne on voinut poiketa vaikka uimareissun yhteydessä.

”Prosessissa on ollut mukana mukavasti ihmisiä, jotka ovat tuoneet oman osaamisensa tullessaan. Lauttatyöpaja on rentoa yhdessä tekemistä, johon jokainen voi osallistua haluamallaan panoksella. Se on terapeuttista ja pitkäjänteistä kanssakäymistä, jossa syntyy jotain konkreettista, kuvailee taidelautturi Maalas lautan tekoa.”

 Kiinnostavia viljelymahdollisuuksia

Vaikka puutarha ei tuotakaan satoa pelto-osuuskuntaprojekteja vastaavassa mittakaavassa, on se viljelykokeiluna mielenkiintoinen.

”Vettä ei tarvitse kaukaa hakea ja aurinkoa Pyhärven selällä piisaa. Etanoita ei ole näkynyt, eikä myyriä. Kuivalla maalla on kuitenkin helpompi kasvattaa isompia satoja, koska paino ei ole rajoituksena. Puutarhalautalla on rauhoittava vaikutus ja aina pääsee uimaan kun on tarvis.”

Kasvit saavat veden lisäksi myös valoa moninkertaisesti kuivan maan viljelyksiin verrattuna. Permakulttuurikokeilut eri puolilta maailmaa ovatkin todistaneet  myönteisistä vaikutuksista kasvuun, kun valon määrää lisätään keinotekoisesti vaikkapa lampien avulla. Veden läheisyys myös tasoittaa lämpötilaeroja, mikä voi pidentää kasvukautta. Ehkä kelluvat puutarhat voisivat mullistaa käsityksiä siitä, mitä hyötykasveja pohjoisessa voi tuottaa. Myös vähän vaateliaammatkin lajikkeet voisivat pärjätä luonnonvoimia, kekseliäisyyttä ja vähän kierrätysmateriaaleja apuna käyttäen.

”Olen kerännyt suurkeittiöiltä tyhjiä kanistereita lautan ponttooneiksi. Muutenkin suurin osa materiaaleista on saatu käytettyinä. Kasvatuslaatikot on myös rakennettu niin ettei multa pääse valumaan järveen. Lautalla on hyvä kasvattaa mm. härkä- ja ruusupapua, kesäkurpitsaa, munakoisoa, tomaattia ja yrttejä.”

 Ei ainoastaan puutarha

Kasvilaatikoiden lomassa on puutarhuroinnin lisäksi istuttu iltaa ja järjestetty tapahtumia. Tahmelan rannasta on voitu lautalla edetä Pyynikille tai lähisaariin saakka. Koko tosin rajoittaa osallistujien määrää, joten yli 20 henkeä lautan kyytiin ei mahdu.

”Lautalla ihmiset ovat lähellä toisiaan ja pakostikin suorassa kontaktissa keskenään. Performanssit, runot ja musiikkiesitykset sopivat loistavasti lautalle, joka on kuin liikkuva esiintymislava.”

Maalas ystävineen on jo saanut menneinä kesinä korjata lautalla kasvanutta satoa. Ehkä jonain päivänä Pyhäjärvellä on puutarhalauttoja kuin Tahmelan rannalla auringonottajia. Sitä ennen on vielä kitkettävä muutama pinttynyt tapa liittyen ruuantuotantoon – ja yhteiseen hauskanpitoon.

Teksti Saara Piispa, kuva Sami Maalas

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s