Home

Meirän Pelto osuuskunnan pellolla Kangasalla vaalitaan luonnonmukaisia viljelymenetelmiä ja yhteisöllisyyttä. Kumppanuusmaatalouteen osallistuvat kaupunkilaiset tietävät tarkalleen, mistä kasvikset heidän ruokapöytiinsä tulevat. Lisäksi he pääsevät itsekin upottamaan sormensa multaan.

Oma pelto kaupunkilaisillekin

Puolitoista vuotta sitten tamperelaiset Tanja Korvenmaa, Rebekka Koskenniemi ja Jonna Kumpulainen ryhtyivät edistämään ideaa kaupunkilaisten omistamasta yhteisöviljelyosuuskunnasta. Takana on ylöskirjaamattomat tunnit kokoustamista, osuuskuntalakiin tutustumista, yhteyksien luomista ja sopivan pellon etsintää ympäri Pirkanmaata. Jaettu visio tarvitsi itääkseen myös runsaasti yhdessä unelmointia. Kolmen hehtaarin rantaan rajoittuva pelto löytyi vihdoin Kangasalan Kesosta. Pellon löytymisen jälkeen asiat ovat tapahtuneet nopeasti ja määrätietoisesti.

Tamperelaisten Oma Pelto -työnimellä tunnettu hanke rekisteröintiin maaliskuussa 2012 nimellä Meirän Pelto osuuskunta. Ensimmäisenä kesänä Meirän Pellossa viljeltiin kattavasti eri lajeja. Kasvikset on viljelty sataprosenttisesti luomuna, vaikkei virallista luomumerkkiä ole vielä haettu. Satoa jaettiin viikoittain luomukauppa Runsaudensarven tiloissa Tampereen keskustassa. Lokakuussa jakopaikaksi vaihtui Annikin puutalokortteli Tammelassa.

”Ensimmäisenä kesänä on viljelty myös sellaisia lajikkeita, joita ei luomuna kaupan hyllyltä löydy. Kesän sato alkoi erilaisilla salaateilla, keskikesällä jaettiin kesäkurpitsaa, nippusipulia, lehtikaalia, hernettä, purjoa. Syksyn tultua tarjolla oli parsakaalia, kukkakaalia, papuja, perunaa ja juurikkaita. Halukkaat pääsivät tutustumaan pellon tapahtumiin kesän mittaan ja upottamaan sormensa luomumultaan”, puutarhuri Jonna Kumpulainen kertoo. Kumpulainen vastaa osuuskunnan viljelysuunnitelmasta ja itse viljelystä.

Yhteisesti pellolla on työskennelty useita kertoja kesän aikana. Osuuskuntalaisten voimin on levitetty biodynaamisia preparaatteja, kitketty rikkaruohoa ja istutettu kasvien taimia, kerätty villivihanneksia sekä saunottu, evästetty nuotiolla ja tutustuttu. Kesän mittaan on järjestetty myös avoimia opintopiirejä luomuviljelystä ja biodynaamisesta viljelystä osuuskunnan omien puutarhurien opastuksella.

Ruokaa ja paljon muuta
Osuuskunnan perustamisen motiivina oli ihmisten kasvava kiinnostus päivittäisen ruoan alkuperää kohtaan. Tarkoituksena on myös vaalia pellon ympärillä avointa yhteisöllisyyttä, joka edistää ekologista ja eettistä ruoantuotantoa, ja joka painottaa myös elämyksellistä yhdessä tekemistä ja oppimista.

”Kysyimme ensimmäisessä tapaamisessa, johon tuli monta kymmentä ihmistä, että mikä heille olisi tärkeää tällaisessa yhteisössä. Vastauksia tuli paljon, ja monenlaisia: yhdessä tekeminen, luontoyhteys, oppiminen luomuviljelystä, tulet & juttelu, lasten kasvattaminen, vastapaino tietotyölle, esimerkin näyttäminen, leikki, herneiden poimiminen pellosta. Ensimmäinen kesä näytti että tämän potentiaalin on aivan mahdollista toteutua, sillä se on meissä itsessämme”, osuuskunnan puheenjohtajana toimiva Tanja Korvenmaa sanoo.

”Monen perheen ja talouden arjessa kaivataan yhteyttä luontoon sekä toisiin ihmisiin. Yhteisen pellon ympärillä pääsemme seuraamaan kasvun ihmeitä, jotka tapahtuvat niin mullassa kuin meissä itsessämmekin. Lisäksi viljely voi olla parhaimmillaan maan hoitamista sen omilla ehdoilla, ei pelkästään suuren sadon tavoittelua. Tällaisia pieniä keitaita tarvitaan tänä päivänä kaupunkien läheisyyteen, meidän kaikkien hyvinvoinnin edistämiseksi”, puutarhuriksi valmistuva Rebekka Koskenniemi kertoo.

Kansainvälistä ja paikallista

Vuosi 2012 on ollut YK:n julistama osuustoiminnan vuosi. Osuustoiminnan suosion kasvu on juuri nyt nopeaa ja se lisääntyy taloudellisesti heikkoina kausina. Yhtenä syynä on pidetty osuustoiminnan riskitöntä sijoitustapaa, joka kestää myös laskusuhdanteet muita yritysmuotoja paremmin.

Meirän Pelto Osuuskunta on osa CSA-verkostoa (Community Supported Agriculture, suom. kumppanuusmaatalous). Kansainvälinen verkosto koostuu kaupunkilaisten ja viljelijöiden omaehtoisista yhteenliittymistä, jotka toimivat jaetun riskinoton keinoin ja kestävän kehityksen periaattein. Kaupunkilaisten omistama viljelyosuuskunta palauttaa tuotot suoraan alkutuotannon tarpeisiin, ilman kauppaketjujen välikäsiä. Näin edesautetaan myös kalliina pidetyn luomuruoan vakiintumista ruokapöytiin. Muita samantyyppisiä hankkeita Suomen suurten kaupunkien liepeillä ovat Herttoniemen ruokaosuuskunta, Livonsaaren Osuuspuutarha ja Lassilan yhteisöviljelyprojekti Tuusulassa.

Tampereella on ollut tarvetta yhteisöviljelyosuuskunnalle jo pidempään, mutta koskaan ei olla oltu näin lähellä unelman toteutumista. Jäseniä kertyi ensimmäisen kesän mittaan viisikymmentä. Uusia jäseniä otetaan yhä mukaan. Osuuskuntaan mahtuu kaikkiaan 100 taloutta. Myytävä satolaatikko on erilainen, sillä se sisältää myös jaettua tietoa, käytännön taitoja sekä yhdessä vietettyä aikaa. Osallistuminen itse viljelytyöhön on kaikille vapaaehtoista ja perinteisempi ostosuhdekin on osuuskunnassa mahdollinen.

Yhteistyömahdollisuuksia myös paikallisten yritysten ja luomutoimijoiden kanssa kartoitetaan. Esimerkiksi osa Luomukassin vihanneksista tulee jo Meirän Pellolta. Itse tuotettu luomuruoka kiinnostaa varsinkin lapsiperheitä, mutta alusta lähtien toiminnassa on ollut mukana kaiken ikäisiä ihmisiä lapsista eläkeläisiin, eri sosiaalisista ryhmistä ja tuloluokista.

Lisätietoja, yhteystiedot ja jäseneksi liittyminen osoitteessa www.meiranpelto.fi
Sähköpostilla yhteyden saa osoitteesta meiranpelto ( ät ) gmail.com

Teksti: Valpuri Talvitie Kuvat: Tero Heino

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s