Home

 

Maanantain Skeitto -skeittivuoro rohkaisee hyppäämään laudalle ja rullaamaan pitkin miniramppia. Tamperelaiset luovat skeittarit rakentavat harrastuspaikkansa itse.

Tampereen skeittauskulttuuri on voimissaan. Aktiiviset rullalautailijat ovat itse ottaneet naulat ja puutavaran käsiinsä ja rakentaneet kolme ulkoramppia eri puolille kaupunkia. Tyttöjen, naisten ja mummojen oma skeittivuoro Maanantain Skeitto yrittää tavoittaa skeittaavia naisia.

“Yritämme luoda verkostoa ja rohkaista ihmisiä tämän jalon harrastuksen pariin”, kertoo tamperelainen skeittaaja Tiina Heikkilä.

Heikkilä on harrastanut rullalautailua noin viisi vuotta.

“Mulla oli sellainen visio, että se olisi siisti harrastus ja etsin käsiini ihmisen, joka näyttäisi perusjuttuja. Kesti vuoden verran löytää ihminen, joka opettaisi, miten skeitataan”, sanoo Heikkilä.

Kaija Papu on rullalautaillut kahdeksan vuotta ja se on kiinnostanut häntä aina.

“Kun täytin 24, ajattelin, että nyt täytyy aloittaa tai en aloita ikinä.”

Papu arvelee lajin miesvaltaisuuden johtuvan patriarkaalisesta maailmankuvastamme. Heikkilän harrastuksen esteenä ovat olleet vanhemmat. Hän olisi halunnut laudan nuorempana, mutta vanhemmat eivät antaneet.

“Tyttöjä ohjataan tiettyjen harrastusten pariin”, sanoo Heikkilä.

Pavun mielestä perinteet elävät lajissa edelleen.

“Perinteet ovat lähteneet jostain ja niistä ei päästetä irti. Aloittelijoiden vuoro olisi tärkeä. Monet identifioituvat tyttöyteen. Siinä vaiheessa, kun se jako on murrettu, niin sitä (naisten skeittivuoroa) ei tarvita. Tuijottelulta ei välty tässä lajissa.”

Helsingissä toimiva Tyttörullalautailijat ry on tehnyt skeittausreissun Tampereelle ja muillekin paikkakunnille. Yhdistys organisoi skeittareille tapahtumia ja kilpailuja enimmäkseen Helsingissä. Kahtena edellisenä kesänä on myös järjestetty tyttöjen minirampin SM-kisat.

“Olen itse osallistunut muutamia kertoja noihin kisoihin ja muihin tapahtumiin. Meininki on noissa ollut tosi mukava ja rento, joskin kisoissa on ollut aika vähän osallistujia. Ilmapiiri on ollut tosi kannustava, myös osallistujien välillä. Se on sellaista hauskaa skeittailua ja muihin harrastajiin tutustumista”, kuvailee Heikkilä.

Skate and Rebuild

Tällä hetkellä puolet Tampereen rullalautailu paikoista on skeittareiden ja BMX-pyöräilijöiden itse rakentamia. Skate and Rebuild -työryhmä koostuu luovista rakennustaitoisista skeittareista. He järjestävät myös kisoja ja tapahtumia. Ryhmä rakensi toukokuussa väliaikaisen minirampin Aspinniemeen keskustan liepeille. Kaksi muuta itse tehtyä parkkia löytyvät Pispalasta vanhan tulitikkutehtaan vierestä ja Hallilasta.

Heikkilä toivoisi, että Aspinniemen miniramppi saisi vakituisen paikan jostakin. Uusi ramppi on aloittelijalle hyvä ja kokeneempikin skeittaaja uskaltaa opetella uuden trikin.

Papu on mukana Skate and Rebuild -ryhmässä ja hän on ollut rakentamassa miniramppia alusta asti.

“YIT:ltä on saatu lupa rampin pitämiseen. Neuvottelemme myös kaupungin kanssa. Toinen vaihtoehto on, että kaupunki ostaisi rampin ja se sijoitettaisiin sisätiloihin tai muualle ulos”, sanoo Papu.

Skate and Rebuild -ryhmän mielestä Tampereella on suppeat harrastusmahdollisuudet. Kaupungin rakentamat skeittipaikat Kalevassa, Tesomalla ja Santalahdessa eivät vastaa skeittareiden tarpeita ja siksi ramppeja kasataan harrastajien voimin. Tampereen kaupungilla on ollut tavoite rakentaa 14 uutta skeittiparkkia vuoteen 2014 mennessä. Uusia parkkeja ei ole kuitenkaan rakennettu.

“Puolet skeittipaikoista on syntynyt harrastajien oman työn tuloksena. Tämä on siitä hyvä, että näin syntyy paikkoja vastaamaan harrastajien omia näkemyksiä ja tarpeita, mutta toivottavasti kaupunki ymmärtää tukea tällaisia projekteja, koska ne tulevat paikallisen väen yhteiseen käyttöön. Myös kaupungin omiin skeittipaikkaprojekteihin olisi hyvä ottaa harrastajat mukaan suunnitteluun, niin varmasti tyytyväisyys lisääntyy. Objektit on monien mielestä sijoitettu huonosti toisiinsa nähden, jolloin on vaikeaa ylläpitää vauhtia ja hyödyntää sitä. Tesomassa on laaja kokoelma erilaisia kurbimuotoja. Itse en niitä juurikaan skeittaa, mutta tossa parkissa on jo vähän yritystä”, kertoo Heikkilä.

Tampereen skeittauspaikat

Aspinniemien (kesäsiirtola) miniramppi sai luvan jäädä paikalleen 2013 kesäksi.

Tampere-Areena Kalevassa

Tesoman jäähalli

Hallila (BMX-pyöräilijöiden rakentama)

Tikkutehdas Pispalassa vanhan tulitikkutehtaan vieressä.

Santalahti/Onkiniem: Santalahdenpuistossa Simppoonkadun varrella. Remontoitu keväällä.

Uusi skeittihalli on rakenteilla Vehmaisiin

Maanantain Skeitto järjestetään vaihtuvissa paikoissa Tampereella. Ajat ja paikat löytyvät facebook-ryhmästä www.facebook.com/maanantainskeitto

Skate and Rebuild -työryhmän nettisivut

Kuvissa: Tiina Heikkilä skeittasi Maanantain Skeitossa kesäsiirtolan minirampilla kesällä 2012.

Tampereen kaupungilla on ollut tavoite rakentaa 14 uutta skeittiparkkia vuoteen 2014 mennessä. Uusia parkkeja ei ole kuitenkaan rakennettu.

Teksti ja kuvat: Miina Linnakangas

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s